Telecombedrijf KPN is bereid mee te doen met een overname of fusie in Europa. Topman Eelco Blok ziet wel wat in een combinatie met collega Belgacom, maar verwacht tegelijk dat zo’n deal er op korte termijn niet in zit.

Dat geeft bestuursvoorzitter Eelco Blok zaterdag aan in een interview met Het Financieele Dagblad.

Met de verkoop van de Duitse dochter E-Plus en het afstoten van de Belgische tak Base is KPN weer een puur Nederlands telecombedrijf. Op de thuismarkt is KPN een belangrijke en voor vaste telefonie dominante speler, maar in Europees verband behoort het Nederlandse bedrijf tot de kleintjes.

Gelet op de forse investeringen in datanetwerken en infrastructuur waar telecombedrijven voor staan is het scheppen van schaalgrootte dooor fusies en overnames op de Europese markt op zich een logische gedachte. Maar daar wordt al jaren vooral over gepraat.

Ook KPN-topman Blok  ziet de logica van schaalvergroting. Hij kan zich voorstellen dat KPN wordt overgenomen door één van de grote partijen in Europa. “Als ik het aan mezelf goed kan uitleggen, en aan de klanten en de medewerkers, dan zou ik daar geen moeite mee hebben”, zegt Blok tegen het FD.

Fusie KPN met Belgacom: kansen en obstakels

De topman ziet echter ook een andere mogelijkheid: een fusie met collega Belgacom, vlak over de grens. Al zijn er ook obstakels: "Er is al een aantal keren naar gekeken, vijftien jaar geleden voor de eerste keer. Maar daar geldt nog wel voor dat de Belgische overheid nog voor 53% eigenaar is van Belgacom. Er zijn een aantal niet zo succesvolle Belgisch-Nederlandse combinaties uit het verleden. Dat zijn dingen die een rol spelen", aldus Blok tegen het FD.

Blok doelt hier wellicht op de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis die zich verslikte in de overname van ABN Amro tijdens de kredietcrisis van 2008 halsoverkop gered moest worden door de Nederlandse en Belgische staat.

Strategische logica, Belgische onwil

Strategisch zijn er wel duidelijke overeenkomsten tussen Belgacom en KPN. Beide bedrijven zijn actief met vaste telefonie, mobiele telefonie en internet. Blok ziet ook synergievoordelen, zegt hij tegen het FD. "Ik denk dat die synergie er nu al is, doordat er steeds meer diensten op platforms geleverd worden, zoals telefoon en televisie via internetverbindingen en clouddiensten op de zakelijke markt. Een krachtenbundeling kan zeker, en heel veel beter dan vijf of tien jaar geleden."

Belangrijkste reden dat er op korte termijn geen combinatie met Belgacom kan worden gevormd, ligt volgens Blok bij de nieuwe topman van Belgacom, Dominique Leroy. Die staat daar sinds afgelopen jaar aan het roer op voordracht van de Belgsiche regering. Leroy gaf afgelopen jaar aan zeer sceptisch te staan tegenover grensoverschrijdende fusies en overnames.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl